omgaan met verlies

5 tips voor het omgaan met rouw en verlies

Het omgaan met een persoonlijk verlies doen we natuurlijk allemaal op onze eigen manier. Het is een persoonlijke, maar zeker ook uniek proces. Er is dan ook niet één methode die perse heel goed werkt bij het rouwen en verwerken van het verlies. Ook de lengte van het rouwproces verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er een aantal tips die we graag even benoemen die je kunnen helpen bij het verwerken van het verlies. Dit wil niet zeggen dat het verlies in eerste instantie dragelijker wordt en het rouwproces korter gaat duren. Wel kunnen de volgende tips je misschien helpen bij dit moeilijke proces.

1. Praat er met iemand over

Soms is het moeilijk om je verdriet onder woorden te brengen, toch kunnen we je een poging hiertoe aanraden. Het kan namelijk fijn zijn om met mensen te praten over je gevoel. Praten over je verlies kan bijvoorbeeld met je partner, familielid, vrienden of lotgenoten.

2. Neem je tijd en rust uit

Het verliezen van een dierbare is niet niets, het kan veel met je doen. Daarom is het zo belangrijk om hiervoor de tijd te nemen en goed uit te rusten. Het rouwen kan namelijk energie kosten. Wat tijd voor jezelf nemen om goed te ontspannen kan nooit kwaad. Ga bijvoorbeeld eens vroeg naar bed, breng een bezoek aan de schoonheidsspecialist of lees een goed boek. Ontspannen doen we allemaal op onze eigen manier, dus de keuze is aan jou.

3. Ga er op uit en blijf niet binnen

Als je te lang binnen zit met je verdriet kunnen de muren al snel op je afkomen. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan eruit te gaan. Niet alleen voor het doen van boodschappen, maar ga ook een stuk fietsen of maak een lange wandeling. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet steeds meer afsluit.

4. Vraag hulp van een professional

Wellicht heb je na het lezen van bovenstaande tips de behoefte aan extra begeleiding in het rouwproces. Neem dan contact op met een hulpverlener die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Een psycholoog of coach kan je namelijk goed op weg helpen als je het zelf even niet meer ziet zitten.

5. Lees mijn blogs

Ik help je graag met je rouwproces en het verwerken van je verdriet. Ik probeer dit zoveel mogelijk te doen met artikelen die hierbij kunnen helpen. Hierin bespreek ik de verhalen en ervaringen van anderen en probeer je op weg te helpen met tips.

Ik hoop dat deze 5 tips je wat op weg kunnen helpen bij het verwerken van het verlies en de start van het rouwproces. Het staat je vrij om deze tips naar eigen inzicht in te vullen tijdens je eigen rouwproces. Mocht je vragen hebben of wil je jouw ervaring delen? Neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *