5 fasen van rouw die iedereen doormaakt!
Iedereen ervaart een verlies op zijn eigen manier, ook het bijbehorende rouwproces is voor iedereen anders. Toch zijn er 5 fases te benoemen die iedereen doormaakt tijdens rouwverwerking. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kulber-Ross ontwikkelde hierop het rouw model: “de 5 fasen van rouw”. Hieronder hebben we de 5 fasen van rouw zo helder mogelijk geprobeerd uit te leggen. Het is vervolgens aan jou om te herkennen in welke fase je op dit moment zit en hoe je aan de slag kunt gaan met het “5 fasen van rouw model”.
5 fasen van rouw model
Zoals we al vertelden is het model bedacht door psychiater Elisabeth Kulber-Ross, zij kwam er tijdens haar werk met terminale patiënten achter dat iedereen vrijwel altijd dezelfde fasen doorlopen tijdens het rouwen. Het model “de 5 fasen van rouw” kan niet alleen gebruikt worden voor iemand die rouwt om het verlies van een dierbare, maar ook wanneer iemand iets anders traumatisch heeft meegemaakt. Voordat de 5 fasen van rouw starten begint het eigenlijk altijd met het horen van het slechte nieuws en de bijbehorende schok. Na de schok van het slechte nieuws kom je al snel in de eerste fase van de rouwverwerking terecht.
1. Ontkenning: Dit kan niet waar zijn
Iets ontkennen is een natuurlijke manier van zelfbescherming. Wanneer je iets ontkent en dus niet onder ogen wilt of kunt zien lijkt het er ook niet te zijn. Door iets te ontkennen zorg je er ook voor dat je het verdriet niet altijd toelaat. Op deze manier bepaal je dus zelf hoe en wanneer je het verdriet toelaat. Het kan zijn dat je lang in deze fase blijft hangen. Door over je verdriet te praten kan het je helpen door deze fase heen te komen.
2. Woede: Waarom nou jij?
Na de fase van ontkenning kan de waarheid hard aan komen. Dit kan een gevoel van woede, ergernis of wrok veroorzaken. Veel mensen projecteren deze gevoelens vervolgens op de mensen in hun omgeving. Als je in deze fase zit ben je meestal moeilijk te benaderen. Daarnaast ligt onder de woede, ergernis en wrok vaak de echte pijn.
3. Onderhandelen: Kan ik onder het gevoel uitkomen?
In deze fase probeert iedereen de waarheid toch wel een beetje te ontkennen. Je probeert misschien wel gevoelens weg te drukken of gaat in de tegenaanval door veel fijne dingen te ondernemen. Ook kan je ineens moeite hebben met de dingen die bijvoorbeeld op je werk moeten of doelen die je gesteld worden. Meestal krijg je in deze fase ook een soort hoop dat het op een gegeven moment beter gaat, dit kan een goede motivatie zijn voor herstel.
4. Depressie: Ik geef het op
Wanneer je in de volgende fase, die ze de depressie fase noemen, terecht komt begin je steeds meer de realiteit te accepteren. Dat is goed, maar roept ook gevoelens van verdriet, angst en soms spijt naar boven. In veel gevallen begin je in deze fase ook steeds meer je verdriet te bespreken met anderen. Probeer het verdriet nu zoveel mogelijk los te laten, want op de bodem van al het verdriet ligt vaak nog woede en dit kan de aanzet zijn voor een echte depressie. Het kan dan ook zo zijn dat je het nu allemaal even niet meer ziet zitten en dat is niet erg, het hoort erbij. Zolang je er maar voor zorgt dat je het accepteren van het verdriet niet omzet in een verslaving. Dat komt namelijk veel voor in deze fase van rouwverkering.
5. Aanvaarding: Ik ga verder met mijn leven
Mocht je na voldoende tijd, rust en soms wat hulp van anderen het verdriet een plek hebben gegeven dan ben je in de laatste fase terecht gekomen, namelijk het aanvaarden van de situatie. Je accepteert de realiteit nu echt en het is misschien al tijd voor wat berusting. Je bent nu klaar om te onthechten en loslaten. Loslaten is niet hetzelfde als vergeten, want vergeten doen we ze nooit!
Is er iemand in je omgeving die midden in een rouwproces zit dan kan je hem of haar helpen door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden. Daarbij is het belangrijk dat je empathie toont en zoveel mogelijk echt probeert te zijn. Niets is fijner dan iemand die oprecht naar je gevoelens en verhalen luistert als je in een rouwproces zit. Dit helpt bij de rouwverwerking, maar wilt nog niet zeggen dat het rouwen sneller gaat. Iedereen rouwt op zijn eigen tempo en slaat soms stappen over of voegt ze samen van het model: “de 5 fasen van rouw”.