jongerenwebsite 18 jaar 18ennu.nl

Website speciaal voor als je 18 jaar wordt

Wie 18 jaar wordt komt er al snel achter dat je een aantal dingen moet regelen. Toen ik zelf (inmiddels 12 jaar geleden) 18 werd kwam ik erachter dat het een groot doolhof is aan informatie. Mijn ervaring was al snel dat als de overheid geld van je nodig heeft ze je weten te vinden en als je recht hebt op geld ze het onnodig lastig maken. Zo was het aanvragen van zorgtoeslag een hele opgave en dan heb ik het nog niet eens over het weer stopzetten ervan. Om het 18 jaar worden voor jongeren wat makkelijker te maken besloot ik 12 jaar geleden dan ook een website te maken. Een website speciaal voor 18-jarigen en hun ouders.

Het begin van 18ennu.nl

12 jaar geleden alweer merkte ik, door eigen ervaring, dat er behoefte was aan informatie over het 18 jaar worden. Want wie 18 wordt moet niet alleen een aantal dingen regelen, maar mag ook ineens van alles. Zo mag je stemmen als er verkiezingen zijn, alleen auto rijden en alcohol kopen. Daarnaast ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben en moet je nadenken over een uitvaartverzekering. Dat alles bij elkaar maakt het volwassen worden voor veel jongeren een hele opgave. Om die reden lanceerde ik in 2010 jongerenwebsite 18ennu.nl.

Foto: artikel Algemeen Dagblad 2011

Jongerenwebsite 18ennu.nl

18ennu.nl is al lang niet meer een website voor alleen 18-jarigen. De website wordt op het moment vooral bezocht door 17-jarigen, studenten en ouders van 18-jarigen. Naast wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar wordt vind je tegenwoordig ook veel informatie die van pas komt in je studententijd op 18ennu.nl. Denk hierbij aan wanneer de studiefinanciering wordt uitbetaald door DUO en hoe je een inschrijving kunt regelen bij verschillende kamersites en woningplatforms.

Naast al deze informatie voor jongeren en studenten wordt de pagina “checklist 18 jaar” nog altijd het meest bezocht. In deze checklist staat alles wat je moet regelen als je 18 jaar wordt. Denk hierbij aan het aanvragen van een DigiD-code, het regelen van je zorgverzekering en het aanvragen van toeslagen. Ondanks het succes van deze pagina merkte ik dat de informatievoorziening nog wat beter kon voor 18-jarigen. Dit was de start van het informatiepakket voor 18-jarigen.

Informatiepakket 18-jarigen

De online behoefte voor 18-jarigen was met de website en checklist wel gevuld, toch ontbrak er nog iets. Namelijk de offline informatie voor wanneer jongeren 18 jaar worden. Er zijn gemeentes in Nederland die hun 18-jarige inwoners een kaartje sturen met wat beknopte informatie over “wat te regelen”. Deze wordt bijna niet gelezen, omdat het simpelweg niet aansluit op de behoefte van dat moment. Met een informatiepakket die jongeren zelf kunnen downloaden op 18ennu.nl hoopte ik in dit gat te springen. De behoefte bleek al snel groter dan gedacht. Dagelijks wordt het informatiepakket 18-jarigen gedownload!

Foto: informatiepakket 18-jarigen

De toekomst van 18-jarigen

Met 18ennu.nl en het informatiepakket voor 18-jarigen hoop ik dat jongeren iets wijzer de volwassen leeftijd bereiken. Want wie goed geïnformeerd is over bijvoorbeeld het stopzetten van toeslagen en studiefinanciering (als je er geen recht meer op hebt) voorkomt schulden. Het hebben van schulden op jonge leeftijd zorgt voor grote problemen. De problemen komen onder andere door desinformatie van andere websites, die foutieve of verouderde informatie delen. Daarom werk ik nog altijd dagelijks aan 18ennu.nl. Zo zorg ik ervoor dat de informatie klopt en helemaal up-to-date is. Dit voorkomt een hoop ellende en is wel zo eerlijk!