STAP-budget aanvragen? Zo is het mij gelukt!

Al een aantal keer eerder heeft heel Nederland de kans gehad om een STAP-budget bij het UWV aan te vragen. Elke twee maanden start er een nieuwe aanvraagronde en kan je een poging doen om 1000 euro subsidie aan te vragen. Met deze subsidie kan je een training, cursus of opleiding volgen. Let op, want voordat je aan de slag wilt gaan met het aanvragen van jouw STAP-budget moet je jezelf eerst aanmelden bij een opleider. Je hebt namelijk een bewijs van inschrijving nodig. Eind augustus deed ik mijn eerste aanvraag voor een STAP-budget bij UWV. Hieronder vertel ik je hoe dat is gegaan en hoe het mij uiteindelijk is gelukt de subsidie te krijgen!

Waarom ik een STAP-budget heb aangevraagd?

Sinds een aantal jaar is het als ondernemer, maar ook als werknemer, niet meer mogelijk om je scholingskosten als kosten op te geven bij de inkomstenbelasting. Daarvoor in de plaatst is het STAP-budget gekomen in de hoop dat meer Nederlanders de kans krijgen om te gaan studeren. Dit is niet alleen goed voor de arbeidsmarkt, maar ook voor je eigen ontwikkeling. Mijn werk als blogger is soms overgeleverd aan de grillen van de economie. Wanneer het goed gaat heb ik meer aanvragen en dus een redelijk inkomen. Gaat het even wat minder of zoals op het moment van schrijven zelfs slecht met de economie dan verdien ik een heel stuk minder. Toen ik de reclames voorbij zag komen van het STAP-budget, ging lezen wat ervoor nodig was en had uitgezocht hoe het aanvragen precies werkt besloot ik het te gaan proberen.

Eerste aanvraag STAP-budget afgewezen!

Halverwege augustus was ik eruit welke cursus ik precies wilde gaan volgen. In mijn geval werd het de cursus tot gewichtsconsulent bij de LOI. Dikke mensen hebben tenslotte de toekomst. Overgewicht (is ook bij mezelf) een steeds groter wordend probleem. De overheid wil hier steeds meer aan gaan doen en steeds meer zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij een gewichtsconsulent. Het beroep lijkt me ook nog eens goed te combineren met het gezinsleven. Het ideale moment om te starten met mijn plannen als gewichtsconsulent.

Eind augustus deed ik de eerste poging om mijn STAP-budget aan te vragen. Zonder succes, hij werd namelijk afgewezen. Het budget van UWV was op en ik moest wachten op de volgende aanvraagperiode. Het zit zo: iedere twee maanden is er een aanvraagperiode. Er wordt dan een bedrag beschikbaar gesteld en wie op tijd is maakt kans op het krijgen van een STAP-budget. Met de nadruk op “op tijd” en “kans”, er is op de dag dat de aanvraagperiode start namelijk een lange digitale wachtrij en binnen een halve dag is het budget van UWV op. Toch is het mij met een beetje mazzel gelukt om een STAP-budget aan te vragen.

Beslissing: STAP-budget afgewezen (brief van UWV).

Hoe is het mij gelukt een STAP-budget aan te vragen?

Toen het eind augustus niet lukte mijn STAP-budget aan te vragen zag ik al snel dat de volgende aanvraagperiode de week erna zou zijn, namelijk 1 september. Om klokslag 10.00 uur begint de aanvraagperiode en sta je al snel in een lange digitale wachtrij. Zelf geeft het UWV aan dat wanneer je 24 uur voor deze tijd al de website, stapuwv.nl, bezoekt je in een soort voorselectie belandt. Je krijgt dan precies om 10.00 uur de melding dat je bent toegevoegd aan de wachtrij. Toch is dit niet de manier hoe het mij gelukt is STAP aan te vragen.

Op de dag dat UWV weer budget beschikbaar had zat ik ruim voor 10.00 uur al klaar met mijn laptop. Dit omdat de website zegt dat wie voor 10.00 uur op “aanvragen STAP-budget” heeft geklikt precies om 10.00 uur wordt toegevoegd aan de wachtrij. De positie die je krijgt in de wachtrij is dan wel willekeurig. Om klokslag 10.00 uur kreeg ik inderdaad de melding dat ik was toegevoegd aan de wachtrij. Je ziet een mannetje in een balkje lopen met daaronder de tijd dat het nog zou gaan duren voordat je aan de beurt bent. Deze tijd is de hele ochtend niet veranderd, er stond “meer dan een uur”. Na een half uur was ik er eigenlijk al klaar mee. Alleen al omdat Twitter vol klachten staat over mensen die voorgaande periodes voor niks uren achter de laptop hebben gezeten.

Gouden tip aanvragen STAP-budget

Tot ik de tip voorbij zag komen om op meerdere apparaten in de wachtrij te gaan staan. Rond half 11 heb ik mijn mobiel van de wifi afgehaald en heb me laten toevoegen aan de wachtrij. Al snel kreeg ik ook hier de melding “meer dan een uur”. Na 15 minuten keek ik opnieuw en zag “nog 55 minuten” staan! Lang verhaal kort, het is mij dus eindelijk op mijn mobiel gelukt mijn STAP-aanvraag te doen. Wat best gek is omdat ik hiermee veel later deelnam aan de wachtrij van het UWV. Ik kan dan ook iedereen aanraden om pas na 10.00 uur deel te nemen aan de wachtrij of om meerdere apparaten te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat deze apparaten niet op hetzelfde internet (wifi) adres zitten. Doe je dit niet dan ziet de wachtrij je waarschijnlijk als één en dezelfde persoon die een aanvraag wil doen.  

Stappenplan STAP-budget aanvragen

 1. Meld je aan bij een opleider waarbij je kunt studeren met een STAP-budget
 2. Zorg dat je het aanmeldbewijs met studentennummer binnen hebt
 3. Ga met je laptop voor 10.00 uur op de dag van de aanvraagperiode naar stapuwv.nl
 4. Kies ervoor om met je mobiel na 10.00 uur deel te nemen aan de wachtrij
 5. Houd beide schermen goed in de gaten en sluit je webbrowsers niet
 6. Raak niet in paniek als het lang duurt of “wachtrij wordt gepauzeerd” verschijnt
 7. Klik snel op “aanvragen STAP-budget” zodra je aan de beurt bent
 8. Vul alles naar waarheid in en dien je aanvraag in bij UWV

Sta je in de digitale wachtrij voor het aanvragen van je STAP-budget? Dan kan je in het voorportaal live zien hoeveel budget er nog over is. Dit is niet alleen handig om te weten, maar kan ook op je zenuwen werken. Het aanvragen van een STAP-budget is dan ook een stressvol avontuur!

2 Antwoorden aan “STAP-budget aanvragen? Zo is het mij gelukt!”

 1. Bij mij is het proces probleemloos verlopen. In mei 2 mooie studiedagen gehad in Bouwkunde en Installatietechniek!
  Aanrader voor iedereen om iets te volgen ter aanvulling op je huidige baan of waar je interesse ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *